Blog

Wat is Cloud Computing?

Geplaatst door QiQQ op 20-02-2013
Cloud computing is een revolutie binnen de ICT. Uit de praktijk blijkt echter dat veel organisaties het een grote stap vinden om hun ICT op deze manier uit te besteden. Bovendien is ‘the cloud’ voor velen een abstracte term. In deze blogpost besteden we aandacht aan wat cloud computing nu precies inhoudt en waarom het een interessante ontwikkeling is voor bedrijven en organisaties.

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met ‘the cloud’?

The cloud is een netwerk van gekoppelde systemen die opgesteld staan in datacentra. Deze datacentra kunnen zich overal ter wereld bevinden. Via een internetverbinding is het mogelijk om toegang te verkrijgen tot de cloud en zo tot aangeboden software, applicaties, data en websites. Wie gebruik maakt van webmail (bijv. Gmail), of van een online opslagmogelijkheid (bijv. Dropbox), maakt dus gebruik van een IT-service ‘in the cloud’.

Cloud computing

Cloud computing verwijst naar de onderliggende infrastructuur die het mogelijk maakt om IT- services in de cloud te schalen en veranderen op verzoek van gebruikers. Een cloud service provider kan op verschillende niveaus service bieden:

  • De applicaties en software
  • Het platform
  • De IT-infrastructuur

Om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van een organisatie, wordt vaak een hybride model gebruikt. Hierbij wordt de eigen IT-infrastructuur van de organisatie benut, maar wordt ook geprofiteerd van de flexibiliteit van cloud oplossingen.

ICT als service

De cloud is de belangrijke stap vooruit in de evolutie van het internet en levert grote voordelen op voor bedrijven en organisaties. Dankzij cloud computing kunnen software, applicaties, data en websites als een service aangeboden worden, waar en wanneer het maar nodig is. Dit levert een enorme flexibiliteit en scala aan gepersonaliseerde keuzemogelijkheden op. Veel traditionele ICT-services waarbij men vastzit aan langlopende inflexibele contracten zijn met cloudoplossingen overbodig geworden.

Voordelen van cloud oplossingen voor organisaties

Wanneer ICT niet langer gaat over dure langetermijninvesteringen en langlopende contracten, maar als ICT puur gezien kan worden als on demand service, wat voor een voordelen levert dit dan op voor organisaties? Wat kan er van zo’n cloud service provider verwacht worden?

  • Overal en altijd: cloud oplossingen zijn op internet gebaseerd. Dit betekent dat ze vanaf elke plek, op elk gewenst tijdstip toegankelijk zijn. (Uiteraard, zolang de gebruiker toegang heeft tot het internet). Een ICT-partner die gespecialiseerd is in cloud services, kan een betrouwbare internetinfrastructuur aanleggen die u garandeert ook echt altijd toegang te hebben tot uw ‘online kantoor’.
  • Aan te passen op aantal gebruikers: cloud services zijn schaalbaar. Dit wil zeggen dat de IT-diensten op elke gewenst moment kunnen worden aangepast aan het aantal gebruikers. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe dit tot flinke kostenbesparingen kan leiden.
  • Minder eigen verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor het functioneren en het beheer van ICT kan uit handen worden gegeven en geheel op afstand worden beheerd. Let erop dat de aanbieder van de service persoonlijke ondersteuning biedt bij calamiteiten, zodat u niet alsnog met problemen komt te zitten.
  • Veiligheid: Het idee van data die is opgeslagen op externe servers, zullen sommigen zien als een risico. Toch kan met speciale beveiliging een hoog niveau van veiligheid worden gegarandeerd die beter is geregeld dan bij een lokaal netwerk.

En nog veel meer…cloud oplossingen kunnen een grote rol betekenen in gebruikersgemak, kostenbesparing en nieuwe groeimogelijkheden voor organisaties. Wilt u meer informatie? Laat het ons weten en stuur ons een e-mail.

Over de schrijvers van dit blog

QiQQ is gespecialiseerd in cloud oplossingen en werkplekbeheer voor kleine- en middelgrote organisaties. Op ons blog schrijven wij in gewone mensentaal over de nieuwste kostenefficiënte en gebruikersvriendelijke ICT-oplossingen.

Lees het complete profiel van QiQQ
Lees meer over onze cloud oplossing: Online Desktop
Download onze Whitepaper: Wat is Online Desktop?